onsdag 20 juli 2011

Tomträttsavgifter

Tomträtt är en besittningsrätt till mark. En tomträtt innebär att man hyr mark från staten eller kommunen. För en tomträtt betalar man en årlig avgift som kallas för en tomträttsavgäld. En tomträtt för bostäder gäller vid upplåtelsen i 60 år och därefter förlängs avtalet för 40 år i taget. En tomträtt kan endast sägas upp av staten eller kommunen, en tomträttsinnehavare kan alltså inte säga upp en tomträtt. När man säljer en fastighet med tomträtt så övergår tomträtten till den nya fastighetsägaren. Övertagandet av tomträtten skall anmälas till kommunen. Tomträttsavgälden baseras på taxeringsvärdet för marken. Tomträttsavgäld beräknas på följande sätt:

Tomträttsavgäld, 10 årig avgäldsperiod
(Markens taxeringsvärde - 50 000)*1,33*3,5%

Man kan tycka vad man vill och visst kan de 14 tomträtts hyrare i Sandhamn känna sig lurade, men de borde känna till reglerna vad det gäller sitt tomträtts avtal.
I tio år har de inte betalt marknadsanpassade avgifter utan betydligt lägre än dito motsvarande. Varför skall dess 14 slippa betala marknadsvärde när alla andra måste. Noterar S indignation = röstfiske = patetiskt

Ha det
Kent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar