tisdag 30 mars 2010

sommarjobben till ungdomar även har innehåll

Fokus på sommarjobben för ungdomar har börjat, det är bra, mindre bra att det endast talas om antalet platser och tyvärr för lite om arbetsinnehållet. Även om det "bara" gäller sommararbete, så måste det vara ett arbete som ger individen någon mening, att få känna sig behövd, dvs har ett/ger ett individuellt värde. Det är av vikt att sommarjobbet blir ett arbete där han/hon känner att det är, av betydelse om man dyker upp och gör sin del av arbetet och får lära sig hur en arbetsplats kan fungera och inte minst skaffa sig den sociala kompetens som är så viktigt för kommande insatser i vuxen livet med bl.a. sina arbetskamrater.
Jag är därför emot att man skall "hitta" på arbeten/arbetsuppgifter, det märker ungdomarna på nolltid och det kan inte vara så att man ska "sitta" av tiden, sådana försök är dömda att misslyckas på förhand

Mitt förslag är att kontakta alla chefer inom Värmdö Kommun och be dem att kolla upp, om man skjutit upp något projekt, för att man inte har haft tid eller resurser, här borde det finnas en uppsjö av möjliga arbeten.
Vår nyligen anställda näringlivschef Lars Berlin, ges i uppdrag att "jaga" runt bland de över 4000 lokala företagare i Värmdö och ges i princip samma uppdrag. Finasiering måste naturligtvis till.

Ha det
Kenta

måndag 29 mars 2010

det fanns fler alternativ för Slussen

Det finns konstigt nog endast ett förslag för nya Slussen. Vad tycker du?
tyck till om Slussen och se exemple vad man kan göra.
http://www.knutpunktslussen.se


Ha det
Kenta

onsdag 24 mars 2010

vi inte skall ha privata intiativ

Här har vi ett gäng kommuninnevånare som trivs och bor på Ingarö. De bestämmers sig för att bygga/projektera för ett eget boende, på äldre dar, ett privat intiativ och i mina ögon mycket lovärt. Kommunfullmäktige tyckte detsamma och bemyndigade dem ett lån för att kunna utreda möjligheten. Man kommer fram till, att visst går det och sedan börjar problemen. Idag, har det gått över två år och den berömda spaden, har ännu inte satts i jorden. Det har talats om fel område, byte/nya handläggare, tjänstemännens ogillande, politisk ovilja, nya bullermätningar, anonyma anmälningar om olaglig dumpning av miljöfarligt avfall och nu senast Länsstyrelsens nyuppvaknande gällande vattentäkten som numera är en regional angelägenhet.
Är det så vi ska hantera privata initiativ?

En bitter smak i min mun växer sig starkare och starkare....

Ha det
Kenta

kommunen ska konkurrera med lokala näringslivet

Är ute med mina två hundar och träffar en annan hundägare, dock har hon endast en hund, men eftersom jag vet att hundägaren är involverad i Body Joy och jag tycker om att prata och speciellt med vår kunder dvs kommuninevånare och i detta fall även en lokal näringsidkare, så ställer jag frågan om vad hon tycker om Badhusets träningslokal och dess konkurrans. Här skulle jag kunna raljera med svordomar och eder och att jag inte skriver sådant på min blog, men hon konstaterar kallt, och säger att visst märker man av att den finns och att man på badhuset betalar högre lön, löner som man själv inte kan sätta eller ha. Att jag tidigare i bla KF sagt att kommunen inte ska konkurrera med lokala näringslivet, står jag fortfarande för och i detta fall med 12 000 000 extra skattekronor som kommunen får skjuta till varje år för att verksamheten ska gå "runt". Det är lätt att vara spendersam med andras pengar och i detta fallet, kommuninnevånares skattepengar.

Ha det
Kenta

Kalla Sverige har monopol på den absoluta sanningen

Tänk att S, Nils-Erik Särnbrink tycker att Varma Sverige är "Grotesk smutskastning" endast genom att läsa Expressens artikel, han har alltså inte sett web sidan själv, vilken tilltro till tidningen och inte så lite fantasi
att ta till sådana brösttoner. På Varma Sverige fanns det text men framförallt små filmsnuttar, tagna från bl.a Nyhetsprogram, som tidigare redan visats på SVT.
I rest my case

tisdag 9 mars 2010

det inte var valår

noterar att C och S gör vårdebut i valåret 2010, låt gå för att det inte riktigt är vår ännu, men jag tyckte att det var en bra öppning på mitt inlägg. C slår på trumman för Brunns skola och slår fast att likabehandlingsprincipen skall gälla. Jag tycker att likabehandlingsprincipen är en viktig princip och skulle man använda detta vad det gäller Brunns skola så måste vi skjuta in samma belopp som motsvarar Brunns skolas underskott, till alla andra skolor i kommunen. Förutsätter C att övriga partier i alliansen visar sitt ansvar där också? Brunns skolas underskott är otvetydigt ett aber för alla inblandade och till men, för Rektorn med personal, elever och föräldrar. Jag tycker inte att det är särskilt konstruktivt att att sätta in en insändare, underskottet måste hanteras där den hör hemma, i Utbildningsnämden resp Produktionsstyrelsen och jag tror på en bra dialog, då kan vi säkert komma på någon bra lösning, för en lösning behövs. Det är inte bra som situationen är idag.

S utspelet står Lars Bryntesson för och naturligtvis åberopar han det engångsbelopp som allians regeringen skjuter till , en "konjukturutjämnare" för året 2010. Med dessa pengar framstår han som frälsaren och vips så är allt bra.
Han hänvisar även till de gyllene åren 2003-2006 (S var då i majoritet) med bl.a. struktuella effektiviseringar, och som nu skördas av alliansen. Att kommunens totala låneskuld efter 2006 var nästan otroliga 2 000 000 000 pengar och en soliditet mycket närma noll , nämnar han inte.
Att vi i alliansen ville ha en budget i balans, är ingen hemlighet, det var ett av målen, ett annat mål var att kommunen skulle ha en buffert ifall något oförutsett skulle inträffa.
Förhoppningsvis börjar vi se slutet av konjuktur svackan, men mycket kan fortfarande hända, därför vill vi inte öronmärka detta engånsbelopp, för att kunna ha friheten att användas där det göres bäst nytta i året 2010.

Så pengarna är varken gömde eller glömda och vilken Central Cirkus menar du, kan det vara Cirkus Brunte.

Citat Lars Bryntesson "Vi vill sätta kvalitet i våra barns skolor och i omsorgen om våra äldre främst"
Vem vill inte det ?????

Ha det
Kenta

söndag 7 mars 2010

S namninsamling på nätet

citat "Vi protesterar mot moderaternas förslag att införa avgift på Skurubron"
Storebror komplex eller vad, vilka moderater avses, i Värmdö, kanske Nackas eller Stockholms eller är det så att det alla Sveriges moderater. Att vi har en allians borde inte vara hemligt. Vi Moderater kanske driver Sverige i ensam majestät och FP, KD,C bara är en Illusion, inte en Allians.
Den som lever får se.....

Ha det
Kenta

alla inte vore

när något skall byggas i värmdö, som ex. lägenheter,idrottshallar och förskolor. Då sjungs nej sångens lov, bra att ni bygger, men inte här, den grönrandiga grodan sista biotop kan vi inte förstöra. Gymnastikhallens utformning passar inte det rörliga friluftslivet, den tysta skogen kommer att störas och var ska vi då kunna söka densamma, som vi så väl behöver. Naturligtvis ska man söka samförstånd och minsta möjliga ingrepp och skada. Men i ärlighetens namn om/när det finns behov.........
Demokrati får kosta, det måste få kosta,men hur mycket ? Om beslut överklagas för att man inte tycker om beslutet, även om det har valsat runt hos alla berörda instanser och faktiskt tagits fram på rätt sätt, och projektet fördröjs och fördyras, vem tar dessa kostnader. Förstå mig rätt, om vi alltid ska ta hänsyn till någon/t, skulle vi få något byggt överhuvudtaget ? Jag kan både förstå och acceptera, att om beslut är tagna på felaktiga grunder, att man inte följt lagar och regler, att man då klagar. Men om besluten är tagna på rätt sätt, lagligt, demokratiskt och att gällande regler följts, då har jag svårt att ta dessa överklagande på allvar
Ha det
Kenta

lördag 6 mars 2010

tvättstugan/pannrummet del 2


elektrikern var här idag lördag och tog bort gamla brytare/strömställare, snabbt jobbat. Själv spacklar, slipar jag väggar och hörn, får inte glömma dörren, svartjobbet jag nämde i första delen, se bild på nuvarande kulör. Kanske skulle jag köpa en ny dörr, nah lite spackel och färg, det blir bra. Rörisoleringen antar mer och mer den vita färgen som jag strävsamt stryker på lager för lager, så snart syns inte den äldre 70 talets havannabruna färg, tänk att den förra ägaren tyckt vara det snyggaste man kunde ha. En tanke slår mig, inte hårt men ändå, varje gång vi har flyttat in i en lägenhet, dvs tiden före huset. Så har vi alltid förundrat, ställt oss frågan, Hur kan man välja så fula tapeter? , inte någon gång har vi tyckt som förra bostadsinnehavaren, så har jag även hört från vänner och bekanta, men när dessa tapeter en gång i tiden valdes,
så var de det snyggaste som då fanns att tillgå. Fortsättning följer..

Ha det
Kenta

den nya skurubron redan var betald

kan inte låta bli att tycka om den eventuella nya skurubron. Jag anser att bron redan är betald, via bilskatten.
Klart som korvspad,

Ha det
Kenta

Mona Sahlin med de till vänster, som hänger med

visste att de är alliansens bästa valledare. Det är glädjade och på tiden att de faktiskt börjar tala ut från den oppositionella sidan, så sveriges folk vet vad man får och/eller får efter valet. Bra att de ruter till i RUT, som för närvarande sysselsätter över 11000 människor, de får besked, att vinner den rödgröna röran, så blir de av med sina vita arbeten och får börja arbeta svart igen. Det lutar även åt att alla ska betala fastighets skatt igen, många tror att det bara drabbar hus/villa ägare, men så är det inte, du i lägenhet kommer återigen att betala ca en månadshyra i fastighetsskatt. Läser även på Jan Dolks blogg om RUT och som vanligt har han en poäng, varför skall det endast gälla hushållsnära tjänster och vad räknas som hushållsnära tjänster, ser gärna en debatt och utveckling i ämnet. Bra rutet Jan.

Ha det
Kenta

torsdag 4 mars 2010

nomineringar är välförjänta

gott om incitament är det ont om

Ha det
Kenta

onsdag 3 mars 2010

skolan och omdömen

det är av vikt att omdömen införs i skolan, tidigare dess bättre, så att elev, föräldrar och lärare vet status och kan agera där efter. Det kan inte vara så att när eleven börjar gymnasium så upptäcks brister och kunskapluckor och att där sätta in resurser. Det är inte gymnasium skolans uppgift att försöka uppdatera elevens kunskaper. Det skall redan vara gjort i skolan 1-9. Omdömen skall vara skriftliga och sakliga. Ska bedömmas på saklig grund och ej på personliga egenskaper.

Ha det
Kenta

Seminarium dagen var så bra

Fredagen den 26 februari var jag i Siggesta Gård på ett seminarium med titeln Framtidens Skola. Där jag fick veta bland mycket annat, vad som gäller för en bra skola och dess elever. bl.a att det inte finns någon korrelation mellan resultat och:
-om man bor i villa/lägenhet
-om man bor i en rik/fattig kommun
-invandrarbakgrund
-socialmiljö
-föräldrarnas utbildning

Viktigaste var lärarens individuella tid med eleven, ökas lärartiden så ökas möjligheten för eleven att lyckas bättre. Naturligtvis måste det finnas mätbara mål, bra styrning och uppföljning. Tyvärr så kommer Facket att bråka liksom många lärare då tiden lärare/eleven måste ökas. Man kan försöka med att tids sanera, för att ta bort tidstjuvar, som att avlasta lärare med ex administration

Ha det
Kenta

organisation i Värmdö

att fortfarande sitter S och klagar över den "nya" organisationen på våra Styrelse/Nämde möten istället för att gilla läget och göra det bästa möjliga av situationen. Patetiskt.

tisdag 2 mars 2010

RUT avdraget verkligen fungerar

För snart tre år sedan införde vi avdrag för hushållsnära tjänster. Resultatet har överträffat alla förväntningar. Över 11 000 nya arbeten har vuxit fram i servicesektorn. Svarta jobb har blivit vita och många nya företag har skapats. Socialdemokraterna vill ta bort dessa avdrag och göra så att tusentals personer över hela Sverige riskerar att förlora jobbet. Vi är fast beslutna att föra en aktiv politik där det lönar sig bättre att arbeta och är enklare att anställa människor. Vi har inte råd att säga nej till nya jobb.

måndag 1 mars 2010

all tid som kommer att läggas ned i valarbetet

av frivilliga, inte ger rätt utdelning. Vad jag menar, om man lägger ned x antal timmar på valarbete och att man inte kandiderar själv, förstå mig rätt, personligen tycker jag valarbete är bland det roligaste som finns, att samtala med våra kommuninnevånare, våra kunder om vad de tycker och vilka funderingar det har.

För att återgå till själva kärnan i inlägget, vill de som satsar sin tid på valarbete göra det för vilken/vilka som helst ?

Som Clint Eastwood skulle sagt, " Do you feel lucky punk? "

Kan det vara så enkelt, att vinna valet igen, överskuggar allt annat?

Ha det
Kenta

man kunde få någon att göra om vårt pannrum

Projekt Pannrum/Tvättstuga

Pannrummet har vi inte gjort om eller fixat till sedan vi flyttade in hösten -87.
Orken tog liksom slut, övrigt i huset är redan genomgången både två eller tre gånger.Detta stackars rum med färgerna brunt, blått och orange mode a`la 70 tal.
Oljepannan åkte ut, två-tre år sedan och med den följde inomhus oljetanken på tre kubik,in kom det en bergvärmepanna, ekonomiskt och miljövänligt.Detta skulle bli vårt vinterprojekt. Nu när fåglarna börjar sjunga och temperaturen sträcker sig till lite över noll, så starten blev nog lite sen, kan man säga.
Började i februari att titta i kataloger och broschyrer, fann både kakel och klinkers, målarfärg till tak och snickerier. Frugan såg slutet på ett av dessa göraomprogram och såg en svart dörr, så nu har jag har köpt en burk svart målarfärg, då pannrummet även har egen dörr, så det blir svartjobb för min del.
Liten rättelse, det blir inget pannrum, det blir en tvättstuga.
Frus anmärkning.
Taket är numera vitt, efter nogrann målartvätt som ej behöver eftersköljas, mycket fiffigt. Hasse en god vän, sade, isolera ytterväggarna på insidan, det tjänar du på. Då han är en god vän och en hejare på att fixa saker och ting. ....forts följer

allting var hugget i sten

Hmm, att säga rätt saker när man vill framföra en åsikt, är inte alltid att säga rätt saker. Exempelvis i senaste KF, efter mitt inlägg om VKFAB, är jag nu mannen som har "politiker förakt". Jag sade något om politisk klåfingrighet, vad jag avsåg var om man i bolaget, hade fått arbetat med rätt ägardirektiv och att ansvariga ägare tog sitt ansvar och bla INTE gett hyresrabatter så hade bolaget stått sig idag med större kraft på marknaden. För att förtydliga mig, Miljoner i "hyresrabatter" = politisk klåfingrighet. Att nu "lämna" över verksamheten till kommunen är lika önskevärt som ett skott i pannan och att inte ta ansvar för de som blir övertaliga är hål i huvudet, förlåt pannan skall det vara.

Ha det
Kenta